چشم زخم چیست؟

چشم زخم
کلمه چشم زخم یا چشم نظر را همه ما شنیده ایم. تا اتفاقی برای خودمان یا یکی از اعضای خانواده میفتد اولین چیزی که به ذهنمان میرسد چشم زخم است. با تحقیق پیرامون احادیث و روایات به این نتیجه میتوان رسید که چشم زخم واقعیت محض است و به نوعی یکی از اقسام سحر محسوب میشود.
چشم زخم معمولا در اثر حسادت و بخل دیگران به وجود میاید که تاب دیدن موفقیتهای شما را ندارند. در حقیقت نگاهی که در اثر نفرت یا حسادت باشد نوعی انرژی منفی ساطع میکند که بسیار قدرتمند است و میتواند در دنیای مادی اثر بگذارد.
علامه طباطبایی در المیزان مینویسد: چشم زخم نوعی از حسد نفسانی است که هنگام مشاهده چیزی که در نظر شور چشم، زیاد و تعجب انگیز است محقق میشود. (المیزان ج۲۰ ، ص۳۹۳)
خواجه نصیرالدین طوسی در شرح اشارات گفته که ابن سینا چشمزخم را از امور ظنی میدانسته؛ اما ملاصدرا معتقد است که برخی نفوس در قوه وهمیه به حدی میرسند که میتوانند در مواد خارجی تأثیر بگذارند و چشمزخم نیز به همین مقوله تعلق دارد. برخی از دانشمندان نیز معتقدند در چشم نیرویی مغناطیسی نهفته است که با تمرین میتوان آن را پرورش داد.
همچنین بخوانید: مجموعه کامل کتابهای میرداماد کبیر در باب علوم غریبه
شما نیز میتوانید به کسی حسادت کنید و این چشم زخم در آن فرد اثر بگذارد. تاثیر قدرت چشم در دنیای مادی را دست کم نگیرید، بسیاری از مرتاضان هندی وجود دارند که با چشم خود یک وسیله فلزی را خم میکنند و یا حتی یک ماشین در حال حرکت را متوقف میکنند. توجه کنید اینکه تنها با نگاه کردن به چیزی در آن تاثیر فیزیکی بگذارید خیلی عجیب نیست. در نظر بگیرید چطور با اشعه لیزر که نامرئی است میشود کاری کرد که از هر سلاح دیگری مخرب تر باشد. با وجود اینکه چشم نظر حقیقت دارد اما باید توجه کرد که نمیتوان بطور یقین همه اتفاقات بد زندگی را به چشم زخم نسبت بدهیم.
در زمان اعراب جاهلیت، برخی افراد در تلاش بودند تا به پیامبر صلی الله علیه وآله به وسیله چشم زخم آسیب برسانند.
قل اعوذ برب الفلق• … ومن شر حاسد اذا حسد (گو پناه مىبرم به پروردگار سپيده دم •و از شر (هر) حسود آنگاه كه حسد ورزد.) «بعضى از مفسرین گفته اند: این آیه شامل چشم زدن اشخاص شور چشم نیز مى شود، چون چشم زدن هم ناشى از نوعى حسد درونى مىگردد، شخص حسود وقتى چیزى را ببیند که در نظرش بسیار شگفت آور و بسیار زیبا باشد حسدش تحریک شده، با همان نگاه، زهر خود را مى ریزد.»
در آیه ۶۷ سوره یوسف به امکان و حقانیت چشم زخم اشاره نموده و در این آیه حضرت یعقوب (ع) به فرزندان خویش فرمان داده که در هنگام ورود به مصر از یک دروازه شهر وارد آن نشوند و از آن جایی که فرزندان دهگانه ایشان افرادی زیبا و تنومند و جوان بودند از ایشان میخواهد برای در امان ماندن از چشم زخم مردم مصر از دروازههای متعدد وارد بشوند تا به چشم نیایند.
در حقیقت حضرت یعقوب (ع) از چشم زخم مصریان نسبت به فرزندانش نگران بوده که هر چند که آن حضرت بر این نکته تأکید ورزیده که قدرت انسانهای دارای چشم زخم به گونهای بوده که او نمیتواند جلوی آنها را گرفته، مگر آن که اراده الهی به این تعلق داشته که چشم زخم مردم در ایشان اثر نگذاشته باشد.
چشم زخم در تاریخ
از زمانی که انسان در این کره خاکی پا نهاده است و زندگی اجتماعی را آغاز کرده است حسادت نسبت به دیگران وجود داشته است. ریشه چشم زخم حسادت است و این مفهوم به خوبی توسط هلیودوروس در رمانی باستانی به نام داستان اتیوپیایی به تصویر کشیده شده است. او در این کتاب مینویسد “هرگاه شخصی از روی حسادت به چیزی فاخر نگاه کند، فضای اطرافش را با خاصیتی مهلک پر میکند، و انفاس زهرآلود خود را به نزدیکترین چیز منتقل میکند.”
چشم زخم تنها در فرهنگ ایرانی اسلامی نیست و تقریبا در همه جای دنیا به تاثیر چشم زخم اعتقاد دارند. در فرهنگ مصر و یونان چشم نظر از اهمیت فراوانی برخوردار است. یهودیان نیز اعتقاد شدیدی به چشم زخم دارند، اعراب جاهلیت نیز به چشم زخم اعتقاد داشتند و حتی بر این باور بودند که چشم خوردن میتواند از نگاه کردن حیوانات نیز حاصل شود.
جالب است بدانید که قدیمی ترین نمونه طلسم چشم زخم که یافت شده است مربوط به ۳۳۰۰ سال قبل از میلاد در سوریه کنونی میباشد. طلسم چشم زخم که امروزه در کشور ما هم رایج است یک طرح شیشه ای با شکل یک چشم و معمولا به رنگ آبی است. این طلسم قدمت بسیاری دارد و به آن چشم حورس هم میگویند. در مصر باستان فراعنه را همراه با این طلسم دفن میکردند تا در دنیای مردگان از فرعون محافظت کند.
گفتنی است اینگونه از طلسمات در کشور ما بسیار باب شده که بیشتر به شکل گردن بند، مدال و دیگر اشکال زینتی در بازار یافت میشوند. این که برای دفع چشم زخم همراه داشتن این طلسم چه کمکی میکند معلوم نیست و استفاده از این طلسمات مستند شرعی ندارد و چه بسا تاثیر برعکس هم بگذارد.
چشم زخم در روایات:
روایات زیادی درباره چشم زخم وارد شده است که واقعی بودن چشم زخم را اثبات می کنند، در این جا به چند فقره از این روایات اشاره می کنیم.
رسول اکرم (ص) می فرماید: «چشم زخم حق است و قله کوه را پایین می آورد» در این روایت علاوه بر این که به واقعی بودن چشم زخم تأکید شده، با کنایه به شدت تأثیر آن نیز اشاره شده است.
همچنین در حدیث دیگری می فرمایند: «همانا چشم زخم انسان را داخل قبر و شتر را وارد دیگ می کند».
سیرۀ پیامبر اکرم (ص) نیز گواه این است که ایشان چشم زخم را امری واقعی می دانستند و برای مقابله با آن راه کارهایی را می فرمودند و خود نیز این راه کارها را به کار می بردند. امیر المؤمنین علی (ع) می فرمایند: چشم زخم حق است و توسل به دعا برای دفع آن نیز حق است.
امام صادق (ع) می فرماید: اگر قبور را بشکافید، خواهید دید که بیش تر مردگان بر اثر چشم زخم از دنیا رفتهاند، زیرا چشم زخم حق است.
پیامبر (ص) در این باره می فرماید: «انّ العین حقّ و انّها تُدخل الجمل والثور التّنور» چشم زخم حق است و به قدرى کارساز است که شتر و گاو را داخل تنور مىکند.
روشهای مصون ماندن از چشم زخم
توجه کنید که چشم زخم میتواند عمدی باشد و یا غیر عمدی. ممکن است شما به بهترین دوست خود حسادت بورزید و همین نگاه همراه حسادت میتواند آسیبی به دوست شما برساند. با در نظر گرفتن این نکته همیشه سعی کنید موفقیت های خود را به رخ دیگران نکشید، همه چیز را رو نکنید، همیشه سعی کنید کم خرج تر از وضع مالی خود زندگی کنید اگر به راحتی توان خرید ماشین مدل بالایی را دارید سعی کنید یک ماشین معمولی سوار شوید تا مورد حسادت دیگران واقع نشوید. به فرزندان خود لباسهای بسیار گران قیمت نپوشانید این امر ممکن است به آنها آسیب برساند.
از چشم نظر استفاده کنید. از چشم نظرهایی استفاده کنید که حتما آیات قرانی در آن نوشته شده است. به هیچ وجه از چشم نظرهایی که کلمات نامفهوم بر روی آنها نوشته شده استفاده نکنید چون ممکن است تاثیر منفی داشته باشد.
از پیامبراکرم (ص) نقل شده است که فرمودند: هرگاه یکی از شما انسانی یا حیوانی را ببیند که از آن خوشش آید بگوید:
آَمَنتُ بِاللهِ وَ صَلَّی الله ُعَلَی مُحَمَّدٍ وَ اَلِه
تا چشم او به آن زیان نرساند.
امام رضا علیه السلام در پاسخ سوال راوی که پرسید آیا چشم زخم واقعیت دارد؟ حضرت فرمود: آری، هرگاه تو را چشم زنند، کف دستت را مقابل صورتت قرار ده و سوره حمد و قل هو الله احد و معوذتین را قرائت کن و هر دو کف را به صورتت بکش. خداوند تو را از گزند آن حفظ میکند.
در مفاتیح الجنان آمده است: برای در امان ماندن از چشم زخم این دعا خوانده شود:
اَللّهُمَّ رَبَّ مَطَرٍ حابِسٍ وَ حَجَرٍ یابِسٍ وَ لَیْلٍ دامِسٍ وَ رَطْبٍ وَ یابِسٍ رُدَّ عَیْنَ الْعایِنِ عَلَیْهِ فی کَبِدِهِ وَ نَحْرِهِ وَ مالِهِ فَارْجِعِ الْبَصَرَ هَلْ تَری مِنْ فُطُورٍ ثُمَّ ارْجِعِ الْبَصَرَ کَرَّتَیْنِ یَنْقَلِبْ اِلَیْکَ الْبَصَرُ خاسِئاً وَ هُوَ حَسیرٌ.
نقل است امیرالمومنین(ع) امام حسن و امام حسین علیهماالسلام را کنار هم قرار می دادند و دعایی را نوشته و همراه شان می کردند، که به این شرح است:
أُعِیذُکُما بِکَلِماتِ التّامَّةِ وَ أَسْماءِ اللّهِ الْحُسْنَى کُلِّها عامَّةً، مِنْ شَرِّ السّامَّةِ وَ الْهامَّةِ، وَ مِنْ شَرِّ کُلِّ عَیْن لامَّة، وَ مِنْ شَرِّ حاسِد إِذا حَسَدَ
شما را به تمام کلمات و اسماء حسناى خداوند، از شرّ مرگ، حیوانات موذى، و هر چشم بد، و حسود، آنگاه که حسد ورزد مىسپارم.
محدث خبیر مرحوم علامه مجلسی (ره) در بیان رفع چشم زخم، روایتی از امام صادق (ع) در دفع چشم زخم بیان می کند که حضرت فرمود: کسی که می ترسد چشم او در کسی یا چشم کسی در او تأثیر کند سه مرتبه بگوید:
«ماشا الله لا قوه الا بالله العلی العظیم»
و یا فرمود: سوره قل اعوذ یرب الناس و قل اعوذ برب الفلق بخواند و در روایت دیگری سوره حمد و توحید اضافه شد.
در حدیثی معمر بن خلاد می گوید: با امام رضا علیهالسلام دریکی از بازارهای خراسان بودم آن حضرت به من امر کرد که بوی خوش را (عطر) برای آن حضرت بخرم. پس هنگامی که آن را گرفتم با تعجب به آن نگاه کرد و به من فرمود: ای معمر به درستی که چشم زخم حق است! پس در رقعهای سوره حمد و قل هو الله احد و معوذتین و آیةالکرسی را بنویس و آن را داخل کوزه یا شیشهای در بسته قرار ده.
سلام خیلی عالیه و خوب میباشد انسان لذت میبرد از زحمات شما بسیار ممنون و سپاسگذاریم
بنده عاشقه علوم غریبه هستم و خود ازاین دنیای بی کران این علم به اندازه کمتر از یک ارزن .که خداوند منان برای روشنایی این علم به من ارزانی داده است